Titel: Asdod
Auteur: Tim LaHaye & Bob Phillips
Oorspronkelijke titel: The edge of darkness
Uitgeverij Voorhoeve (www.kok.nl)
Het verhaal
Opnieuw wordt Michael Murphy, professor in de bijbelse archeologie, op het spoor gezet van bijbelse voorwerpen. Deze keer gaat het om de voorwerpen die opgeborgen waren in de Ark des Verbonds, namelijk de staf van Aäron en een kruik met manna. De aanwijzingen die gegeven worden, sturen de professor op een zoektocht naar de tempel van Dagon, waar de Filistijnen de Ark hadden geplaatst nadat ze deze veroverd hadden. De zoektocht wordt bemoeilijkt doordat het genootschap welke uit is op wereldheerschappij er alles aan doet om Murphy te dwarsbomen. De weg naar de verovering van de wereld wordt in de weg gestaan door gelovige christenen, bewijzen voor bijbelse verhalen en profetieën die waarschuwen voor de komst van de anti-christ. Als vertegenwoordiger voor de christenen moet Murphy dan ook steeds voor zijn leven vrezen. Dat weerhoudt hem er echter niet van om door te zetten. Wie krijgt de overhand?
Bijbelse connectie
Het boek Asdod heeft een relatie met het vat manna en de staf van Aäron, voorwerpen die werden opgeborgen in de Ark des Verbonds.
God vraagt Mozes om het volk van Israël uit Egypte te leiden. Om dit mogelijk te maken, dient wel eerst de Egyptische farao om toestemming gevraagd te worden. In eerste instantie weigert de farao het verzoek. Wat later begeven Mozes en Aäron zich opnieuw naar het hof van de farao, waarbij ze deze keer de staf van Aäron gebruiken om wonderen te verrichten en daarmee een teken van God te geven. Zo verandert de staf in een slang. Ook de Egyptenaren veranderen meerdere staven in slangen, echter de slang van Aäron is sterker en verslindt ze allemaal. Vervolgens wordt met behulp van de staf het water van de Nijl in bloed veranderd, worden kikkers opgeroepen en het stof omgevormd tot een muggenplaag. Na de tiende plaag zwicht de farao en laat het volk gaan.
Tijdens de reis door de woestijn beklaagt het volk van Israël zich over de barre omstandigheden; men zegt van de honger om te komen. Als antwoord laat God manna uit de hemel regenen. Om latere generaties deze daad van God te helpen herinneren, wordt een kruik met manna in de Ark des Verbonds gelegd.
Het volk blijft gedurende de reis klagen; op een gegeven moment wordt het gezag van Mozes en Aäron betwist. God zelf grijpt in en geeft via Mozes opdracht om van iedere stam een staf in de verbondstent te leggen. De staf van de man die hij uitkiest zal in bloei komen te staan. De bloeiende staf blijkt die van Aäron te zijn. De staf dient te worden bewaard in de Ark des Verbonds, als waarschuwing voor het opstandige volk.
De Nieuwe Bijbelvertaling, Oude Testament
Exodus 7:9-20, met de staf van Aäron worden wonderen verricht
Exodus 8: 12-13, met de staf worden kikkers en muggen opgeroepen
Exodus 16:1-26, de Heer geeft het volk manna om te eten
Exodus 16:31-34, een volle kruik van het manna wordt in de Ark gelegd
Numeri 17:16-23, de staf van Aäron gaat bloeien
Numeri 17:25, de staf van Aäron wordt in de Ark gelegd
De Nieuwe Bijbelvertaling, Nieuwe Testament
Hebreeën 9:4, een kruik met manna en Aärons staf zijn in de ark opgeslagen
Stof tot nadenken
De bijbel vertelt hoe de Filistijnen tijdens een veldslag de Ark des Verbonds buit maken. Ze plaatsen de Ark in de tempel voor hun god Dagon. Tot twee keer toe treffen ze het godsbeeld omgevallen naast de Ark aan. Tot overmaat van ramp krijgt de stad te maken met een epidemie van builenpest. De Ark wordt kado gedaan aan een naburige stad die prompt ook ten prooi valt aan de builenpest. Doorschuiven naar weer een andere stad levert dezelfde ellende op. Uiteindelijk wordt de Ark des Verbonds teruggegeven aan het volk van Israël. Of de inhoud van de Ark, de staf van Aäron en de kruik met manna, nog aanwezig was wordt nergens genoemd. Het is niet ondenkbaar dat de Filistijnen nieuwsgierig waren naar de inhoud van de Ark en de voorwerpen er uit hebben gehaald. In het boek Asdod is dat wel de insteek van het verhaal.
De staf van Aäron was niet uit zomaar de eerste de beste boom gesneden. De magische krachten worden ten dele toegeschreven aan de herkomst. Volgens de diverse bronnen zou de staf afkomstig zijn uit het Hof van Eden en door God aan Adam gegeven zijn. Deze gaf de staf door aan zijn nakomelingen. De staf komt uiteindelijk terecht bij Jethro, de schoonvader van Mozes, en via hem bij Mozes en Aäron.
De staf van Aäron speelt een belangrijke rol bij de ontmoeting aan het hof van de farao. Ten teken van God verandert de staf in een slang. De farao is niet onder de indruk, zijn eigen magiërs laten hun staf ook veranderen in een slang. Dit deel van het verhaal heeft menig vraagteken opgeroepen; hoe waren de Egyptenaren in staat om hetzelfde wonder te verrichten? Het antwoord zou kunnen liggen in kennis van bijzondere eigenschappen van de Egyptische cobra. Indien op de juiste plaats in de nek van de slang druk wordt uitgeoefend, wordt het dier stijf en bewegingsloos en is het net een staf. Gooi je deze 'staf' op de grond net nadat je weer op het juiste punt in de nek hebt geduwd, dan komt de slang weer tot leven.
Het is bekend dat slangen in de Egyptische cultuur een belangrijke rol vervulden. De kroon van de farao had zelfs een slang aan de voorkant. Volgens de Zohar, mystiek commentaar op de eerste boeken van de bijbel, is dit gelegen in de afstamming van het Egyptische volk en hun relatie met de slang, Satan. Voordat de slang door God vervloekt werd, was hij een man net als Adam en verleidde hij Eva. Hieruit werd Kaïn geboren, die dus het zaad van de slang in zich droeg. De nazaten van Kaïn stichtten uiteindelijk Egypte. De strijd tussen Mozes, Aäron en de farao wordt dan tevens een symbolische strijd tussen God en Satan, licht versus duister.
Links
Officiële website van Tim Lahaye
De staf van Aäron op Wikipedia (Engelstalig)
Hoe je een staf in een slang verandert (Engelstalig)
De staf van Aäron in de Zohar (Engelstalig)
Boeken met verwant thema
Steen der wijzen - James Rollins
Het laatste offer - Simone van der Vlugt
Contract met God - Juan Gomez-Jurado
Het Mozes mysterie - Harry Tenholter