zondag 8 november 2009

Het Messias mysterie - Andreas Eschbach (2005)

Titel: Het Messias mysterie
Auteur: Andreas Eschbach
Oorspronkelijke titel: Das Jesusvideo
Uitgeverij Karakter (www.karakteruitgevers.nl)

Het verhaal
Bij opgravingen in Israël wordt een spectaculaire ontdekking gedaan. In een graf worden naast vondsten van zo'n 2000 jaar oud ook artefacten gevonden die uit de tegenwoordige tijd afkomstig zijn. De meest plausibele verklaring is dat het lichaam van een tijdreiziger is gevonden die gestrand was in de tijd waarin Jezus zijn verkondigingen deed. Uit aanwijzingen die in het graf gevonden worden, wordt duidelijk dat deze tijdreiziger Jezus niet alleen heeft gezien, maar zelfs bewijsmateriaal heeft verzameld in de vorm van video opnames. Dit bewijsmateriaal is vervolgens op een plaats verstopt waarvan de tijdsreiziger wist dat deze in zijn eigen tijd ook nog wel zou bestaan.
De jacht op het bewijs van het bestaan van Jezus is geopend met als deelnemende partijen de archeologen, een media magnaat en het Vaticaan.

Bijbelse connectie
Het boek Het Messias mysterie heeft een relatie met het leven van de persoon Jezus Christus. Zijn verhaal is beschreven in het Nieuwe Testament; centraal staan de preken, de kruisdood en opstanding. Het uiterlijk van Jezus wordt nergens in de bijbel beschreven.
Wie de woorden van de profeet Jesaja leest, waarin hij de komst van de Verlosser voorspelt, zal het opvallen dat hier niet lovend over het uiterlijk van Hem wordt gesproken: "Onopvallend was zijn uiterlijk, hij miste iedere schoonheid, zijn aanblik kon ons niet bekoren", of "zo gruwelijk, zo onmenselijk was zijn aanblik, zijn uiterlijk had niets meer van een mens".
In de Apocriefe Handelingen van Johannes wordt beschreven dat de verschijning van Jezus wisselend is en zelfs per persoon anders kan zijn. Terwijl Johannes aan de oever een schoongevormde man ziet staan, ziet zijn broer Jacobus een kind. Later aan wal ziet Johannes de persoon als bijna kale man met baard, terwijl zijn broer een jong iemand met nauwelijks een baard ziet staan.
In de apocriefe Brief van Lentulus, volgens overlevering geschreven door een Romein en gericht aan keizer Tiberius, wordt het uiterlijk heel positief beschreven. Jezus had half lang bruin haar, grijze ogen en een baard die bij de kin enigszins gevorkt was.

De Nieuwe Bijbelvertaling, Oude Testament
Jesaja 52: 13-14, de dienaar van de Heer is gruwelijk om te zien
Jesaja 53:1-12, de komst en uiterlijk van de Verlosser worden voorspeld

De Nieuwe Bijbelvertaling, Nieuwe Testament
Lukas 2:1-6, de geboorte van Jezus

Apocriefen
Handelingen van Johannes: 88-89, het uiterlijk van Jezus wordt beschreven
De brief van Lentulus: het uiterlijk van Jezus wordt beschreven

Stof tot nadenken
Lange tijd werd nooit getwijfeld aan de beschreven gebeurtenissen in de bijbel en al helemaal niet aan het bestaan van de persoon Jezus Christus. Sinds de 18e eeuw wordt twijfel geuit bij de correctheid van de evangeliën, de uitspraken en daden van Jezus Christus en zelfs het bestaan van de persoon Jezus Christus. Afhankelijk van de onderzoekers wordt de conclusie getrokken dat er voldoende bewijsmateriaal is om een aantal zaken uit de bijbel te staven dan wel wordt geconcludeerd dat het christelijke geloof gebaseerd is op een aantal denkbeelden die later werden gebundeld en aan Jezus Christus werden toegeschreven. Sommige auteurs gaan nog veel verder en beweren dat het Nieuwe Testament één groot verzinsel is van een handjevol mensen. De studies duren tot op de dag van vandaag voort, waarbij gemeld kan worden dat de huidige stand is dat bewijzen en argumenten het bestaan van Jezus Christus eerder bevestigen dan ontkrachten. Overigens, de ware gelovige heeft al die bewijzen niet nodig, interviews met allerlei al of niet gelovige personen heeft uitgewezen dat het de twijfelaars zijn die hard bewijs nodig hebben.

Hoe heeft Jezus er uit gezien? Er zijn geen betrouwbare beeltenissen bekend die gemaakt zijn door mensen die Jezus hebben meegemaakt. De vroege christenen volgden nog steeds het joodse verbod op het maken van portretten. De oudste portretten waren dan ook meer symbolisch, Jezus werd afgebeeld als een jonge herder. Brieven die worden toegeschreven aan Romeinen ten tijde van Jezus, maken melding van een man met blond of bruin golvend haar en een baard, de ogen zijn blauw of grijs.
Als je vandaag de dag kijkt naar afbeeldingen van Jezus, dan valt op hoezeer die op elkaar lijken en hoe wij daar direct Jezus in herkennen. De huidige afbeelding die Hem laat zien als een knappe man met baard en halflang haar dateert uit de 6e eeuw, vanaf welke tijd er regels golden voor de afbeeldingen. Dit tijdstip zou kunnen samenhangen met de vondst van het kleed van Edessa, waar volgens overlevering (beschreven in de apocriefe briefwisseling met koning Abgar) het gezicht van Jezus op was afgebeeld. De brief van Lentulus was zeker van invloed op een aantal schilders, getuige afbeeldingen waarbij de baard van Jezus in het midden uit elkaar valt en zo twee punten heeft.
Wat zouden de gevolgen zijn als bewezen kon worden dat deze beeltenis niet correct is, maar de woorden van Jesaja beter passen?

Links
Recensies op Crimezone.nl

Historisch kritisch onderzoek naar Jezus op Wikipedia
Hypothese omtrent de Jezus mythe op Wikipedia (Engelstalig)
Het Jesus Seminar op Wikipedia (Engelstalig)
Bestaan van Jezus Christus op GotQuestions (Engelstalig)
Overzicht van beschrijvingen van het uiterlijk van Jezus (bijbelse en niet-bijbelse bronnen, Engelstalig)
Tekst Handeling van Johannes (Acts of John, Engelstalig)
Tekst Brief van Lentulus (Engelstalig, pagina 58 in de pdf)

Boeken met verwant thema
Het Sindone complot - Julia Navarro
De Christus smaragd - Jorg Kastner