zondag 30 januari 2011

Het Sindone complot - Julia Navarro (2004)

Titel: Het Sindone complot
Auteur: Julia Navarro
Oorspronkelijke titel: La hermandad de la sábana santa
Uitgeverij Sirene (www.sirene.nl)

Het verhaal
Bij een aangestoken brand in de Dom van Turijn komt een man zonder tong om het leven. Is er een connectie met eerdere branden en met een andere tongloze man die al jaren in stilzwijgen gehuld in de gevangenis van Turijn zit? Het ziet er naar uit dat twee broederschappen een strijd voeren om het bezit van de sindone ofwel de beroemde lijkwade van Christus. De speurtocht van de politie en een journaliste leidt naar de Tempeliers en een oud christelijk genootschap met wortels in Urfa, Turkije. Urfa heette Edessa in de tijd van Jezus en was één van de eerste plaatsen waar de koning zich bekeerde tot het christendom. De stad was in bezit van een reliek met de beeltenis van het gezicht van Jezus. De speurtocht naar de brandstichters roept de vraag op wat het verband is tussen de lijkwade en Edessa. Hoe dichter de waarheid genaderd wordt, hoe gevaarlijker het wordt voor de betrokkenen.

Bijbelse connectie
Het boek Het Sindone complot heeft een relatie met de begrafenis van Jezus Christus, met het lege graf en zowel het kleed van Edessa als de lijkwade van Turijn. In de bijbel staat beschreven hoe Josef een stuk linnen koopt, de gestorven Jezus van het kruis afhaalt, balsemt en in het linnen wikkelt. Daarna wordt Jezus in het rotsgraf gelegd. Na drie dagen wordt het graf leeg aangetroffen, alleen de linnen doeken liggen er nog.
In de Apocriefen is een briefwisseling tussen koning Abgar en Jezus te vinden. De koning is ernstig ziek en vraagt Jezus om naar Edessa (het tegenwoordige Urfa in Turkije) te komen. Jezus schrijft terug dat hij andere verplichtingen heeft, maar nadat Hij zal zijn opgevaren, zal Hij één van zijn leerlingen sturen die de koning zal genezen. Hier eindigt de brief.
In de Apocriefen wordt in het Evangelie van de Hebreeën geschreven dat Jezus na zijn opstandig een linnen doek overhandigt aan de dienaar van de priester. Of dit het doek is waarin Hij gewikkeld was na Zijn dood, wordt niet genoemd.

De Nieuwe Bijbelvertaling, Nieuwe Testament
Markus 15:46, de gestorven Jezus wordt in het graf gelegd
Lukas 24:12, Petrus vindt alleen nog het linnen in het verder lege graf
Johannes 20:5-7, Petrus en een andere leerling vinden het linnen doek en het doek welke het gezicht van Jezus had bedekt

Apocriefen
Briefwisseling tussen Jezus en koning Abgar
Evangelie van de Hebreeën 6

Stof tot nadenken
De apocriefen beschrijven niet de daadwerkelijke komst van de afgezant van Jezus bij koning Abgar. Volgens overlevering werd apostel Taddeüs naar Edessa gestuurd en werd koning Abgar genezen, waarna hij zich bekeerde tot het christelijke geloof. In beschrijvingen van deze genezing is soms alleen sprake van een brief, andere keren wordt ook gesproken over een doek met de afbeelding van het gezicht van Jezus en soms ook wordt een doek met de afbeelding van het gehele lichaam genoemd. Omdat de zoon van Abgar het christelijke geloof verwierp, gaf de koning op zijn sterfbed opdracht om het kleed te verbergen. Pas eeuwen later, in 525, werd bij herstelwerkzaamheden aan de muren van Edessa het kleed teruggevonden in een nis. Opvallend genoeg zijn sinds de 6e eeuw alle beeltenissen van Christus min of meer hetzelfde, mogelijk geïnspireerd door het gezicht op het kleed van Edessa.
Diverse onderzoekers hebben al gesuggereerd dat het kleed van Edessa hetzelfde is als de lijkwade van Turijn. Het is namelijk vreemd dat een zo belangrijk voorwerp in de religie niet al vele malen zou zijn beschreven in de kerkgeschiedenis. De lijkwade zelf wordt pas genoemd vanaf 1357, nadat deze was opgedoken in een kerk in Frankrijk. In de loop van de eeuwen wisselde de mening van kerkvaders omtrent de echtheid van de lijkwade; het tegenwoordige standpunt van de kerk is dat men geen uitspraken doet over de authenticiteit van deze relikwie. Er zijn al veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de lijkwade, maar geen enkel resultaat heeft definitief uitsluitsel kunnen geven. De vele theorieën over de echtheid en hoe de afbeelding op het doek terecht is gekomen, blijven voorlopig nog bestaan.

Links
Recensies op Crimezone.nl

Briefwisseling tussen Jezus en koning Abgar (Engelstalig)
Nog een tekst van de briefwisseling tussen Jezus en koning Abgar, met vermelding van de afbeelding (Engelstalig)
Het kleed van Edessa of Mandylion op Wikipedia
Het kleed van Edessa of Mandylion op Wikipedia (Engelstalig)
Overzicht van referenties naar kleed van Edessa en lijkwade van Turijn (Engelstalig)
De lijkwade van Turijn op Wikipedia
De lijkwade van Turijn op Wikipedia (Engelstalig)

Boeken met verwant thema
Het Golgotha dossier - Philipp Vandenberg
Het Messias mysterie - Andreas Eschbach
In Zijn naam - Sam Christer
De achtste zonde - Philipp Vandenberg
Kinderen van het kwaad – Garfield Reeves-Stevens
Kloon – Robin Cook