Titel: De 1stelingen
Auteur: Ton van Mourik
Uitgeverij Mozaïek (www.uitgeverijmozaiek.nl)
Het verhaal
Via een erfenis komt Anna in het bezit van een oud perkament. Uiteindelijk vindt ze hulp voor het vertalen bij twee experts in oude talen. Het perkament blijkt in het Aramees geschreven te zijn en bevat mogelijk een ooggetuigenverslag van bepaalde bijbelse gebeurtenissen. Helaas blijken ze slechts de helft van het originele document in bezit te hebben en door de halve zinnen is de boodschap niet duidelijk. Daarom gaan ze op zoek naar de andere helft. Zij zijn echter niet de enigen die belang hebben bij het document. Een geheime organisatie die uit is op de wereldmacht kruist hun pad. Wat deze organisatie met het document wil is onduidelijk, maar het lijkt samen te hangen met het verdwijnen van zeer belangrijke relieken. Samen met een speciale afdeling die onderzoek doet naar deze verdwijningen proberen ze hun vijand uit handen te blijven en het document compleet te krijgen. Hun tegenstander blijkt echter een zeer lange arm te hebben.
Bijbelse connectie
Het boek De 1stelingen heeft een relatie met de verrijzenis van de doden door het sterven van Jezus Christus en met voorbereidingen voor de komst van de antichrist.
In het evangelie van Matteüs is te lezen dat op het moment dat Jezus aan het kruis stierf, het voorhangsel in de tempel scheurde, de aarde beefde en de rotsen spleten. De graven werden geopend en de lichamen van veel gestorven heiligen werden tot leven gewekt. Zij gingen vervolgens Jeruzalem binnen en maakten zich bekend aan een groot aantal mensen. In de overige evangeliën wordt deze verrijzenis niet vermeld. Wat er gebeurde tussen de kruisdood van Jezus en zijn opstanding, is uitgebreid te lezen in het apocriefe boek over de afdaling van Jezus naar het rijk van de doden. Hierin verwijst Jozef de hogepriesters naar Simeon en zijn zonen, als bronnen voor wat er gebeurde in het dodenrijk en de verrijzenis die volgde. Simeon was een bekende, hij was dagelijks in de tempel te vinden geweest en had Jezus als baby in zijn armen gehad. Ook zijn zonen waren met hem uit de dood verrezen. In het dodenrijk bevonden ze zich in het gezelschap van vele voorvaderen, zoals Adam, Abraham, Jesaja en Johannes de Doper. Zij gaan in gesprek met Satan en Hades, de koning van het dodenrijk. Jesaja gaf te kennen dat hij reeds voorspeld had dat er een dag zou komen dat de doden zouden verrijzen en noch Satan, noch Hades kon dit tegenhouden. Zo geschiede ook, Jezus nam de mensen mee uit het dodenrijk. De meesten werden rechtstreeks naar de hemel gezonden, maar een aantal kreeg de opdracht om de opstanding van Jezus te prediken en op de aarde te blijven.
In het NT wordt op diverse plaatsen melding gemaakt van de eindtijd en de tekenen die hier bij horen. Zo wordt voorspeld dat er een antichrist zal komen die alles wat goddelijk en heilig is zal bestrijden, om vervolgens zichzelf op een troon te plaatsen. Documenten of voorwerpen die de bijbel bewijzen dienen vernietigd te worden om mensen gemakkelijker van God af te laten keren.
De Nieuwe Bijbelvertaling, Oude Testament
Jesaja 26:19, de doden zullen opstaan
De Nieuwe Bijbelvertaling, Nieuwe Testament
Matteüs 27:51-53, de doden staan op uit hun graf
Lucas 2: 22-35, Simeon ontmoet in de tempel Jozef, Maria en kindje Jezus
2 Tessalonicenzen 2: omschrijving van het werk van de antichrist
Apocriefen
De afdaling van Jezus naar het rijk van de doden
Stof tot nadenken
Hoewel de dood en herrijzenis van Jezus Christus een prominente plaats in het christendom inneemt, is het niet een onderwerp wat pas in het NT voor het eerst voorkomt. Ook in het OT wordt dit een aantal maal genoemd. In Daniël en Jesaja wordt ook gerept over de doden die zullen ontwaken (Daniël 20: 2-3, Jesaja 26:19). In 1 Samuel 2: 6 staat dat de Heer mensen naar het dodenrijk zendt, maar er ook weer uit kan halen.
Discussies over de aard van de opstanding worden daardoor al heel lang gevoerd. Is het een opstanding in het vlees of is er sprake van een herleving in de geest?
In zijn eerste brief aan de inwoners van Tessalonica (1 Tessalonicenzen 4: 13-18) schrijft Paulus dat de doden die aan Christus toebehoren zullen opstaan en met de levenden zullen worden weggevoerd, de Heer tegemoet. In een brief naar de Korinthiërs schreef Paulus ook al uitgebreid over de opstanding (1 Korinthiërs 15). In deze laatste brief geeft Paulus een aanwijzing over de aard van de opstanding, als antwoord op de vraag of dit een letterlijke opstanding in het vlees is, of een meer spirituele opstanding. Hij schrijft dat wat in vergankelijke vorm wordt gezaaid, in onvergankelijke vorm wordt opgewekt en dat er een aards lichaam wordt gezaaid, maar een geestelijk lichaam wordt opgewekt.
Kerkvader Ireneas is veel uitgesprokener en schrijft dat de zielen van de overledenen op een door God bestemde plaats verblijven, wachtend op de opstanding. Die opstanding is in het vlees, ze zullen hun lichaam terug ontvangen (Adversus Haereses 5:31,2). Deze stelling was deels een reactie op gnostische denkbeelden die het niet zozeer in het aardse zochten, maar meer in het spirituele. Gnostische bewegingen werden met wortel en tak uitgeroeid, evenals hun denkbeelden. Deze denkbeelden hielden onder andere in dat het lichaam slechts een omhulsel is voor de ziel en dat het niet nodig is voor de ziel om voort te kunnen bestaan. Bij een aantal gnostische bewegingen werd daarom de letterlijke opstanding van Jezus Christus in twijfel getrokken; het zou een spirituele gebeurtenis betreffen. Zielen gaan naar een volgende wereld, het lichaam vergaat tot stof. Gebaseerd op diverse bijbelverhalen verbonden de vroege kerkvaders het lichaam onlosmakelijk aan de geest, waarmee een herleving van de geest automatisch in het vlees zou gebeuren. De doden zullen letterlijk herrijzen en zich bij de levenden voegen.
Links
Recensies op Crimezone.nl
Afdaling naar het dodenrijk, in het Evangelie van Nicodemus (Engelstalig)
De opstanding op Wikipedia
De opstanding op Wikipedia (Engelstalig)
De bijbel nader gelezen, laatste pagina's over opstanding (Word document)
Lezing over de opstanding, ziel of lichaam (Engelstalig)
Boeken met verwant thema
De naamkamer - Ton van Mourik
Het Golgotha dossier - Philipp Vandenberg
Het geheim van Ashely - David MacLaren
Het vuurevangelie - Michel Faber
De zaak van het verdwenen lichaam - Kel Richards